Het wonder van Atlanta

Nederland als volleyballand doet vaak goed mee, maar is lang niet altijd favoriet. Zo worden er niet heel vaak prijzen gewonnen. Omdat volleybal een sport is waarbij het grotendeels op lengte aankomt, lijkt het normaal dat Nederland hier goed in is. Omdat men immers gezien wordt als het langste volk ter wereld. De sport leeft wel in het land, maar niet zoals in sommige andere landen. Daarnaast zijn er een aantal sporten die nog een stuk groter zijn. Toch zijn er wel degelijk mensen die het volleybal nauwlettend volgen. Zo bezoeken deze fans graag een wedstrijd, houden ze van een gokje wagen op Volleybal of beoefenen ze zelf de sport.

Er is echter in het vrij recente verleden een periode geweest waarin alles voor het vaderlandse volleybal perfect samenviel. Er werd ambitieus begonnen aan een waar project. Omdat er een aantal grote talenten tegelijkertijd doorbraken en succesvol waren, diende zich een unieke kans aan om een historische prestatie te leveren. Onder de bezielende leiding van bondscoach Joop Alberda ontstond er iets bijzonders. Het lijkt er dan ook op dat deze prestatie niet snel meer geƫvenaard zal worden. Al deze talentvolle spelers, sommigen jong, andere met wat meer ervaring, kwamen samen om ervoor te zorgen dat men zich optimaal voor kon bereiden op het ultieme doel. Dit waren de Olympische Spelen in Atlanta in de staat Georgia in de Verenigde Staten van 1996.

Olympisch goud

Na een bloedstollende finale tegen de Italianen was het moment dan eindelijk daar. Na een prachtig toernooi gespeeld te hebben wonnen de volleybalmannen voor het eerst en voorlopig voor het laatst het Olympisch goud. Opvallend is dat Nederland in de wedstrijden daarvoor steevast van de Italianen verloor als het erop aan kwam. Maar precies op het belangrijkste moment van allemaal lukt het eindelijk wel. Daardoor werden de volleyballers ware sporthelden.