De Red Dragons: topspelers van het Belgische volleybal

De afgelopen maanden was het Belgisch nationaal volleybalteam geregeld in het nieuws, omdat bondscoach Brecht Van Kerckhove in november vorig jaar liet weten dat hij de nationale herenvolleybalploeg zou gaan verlaten. De voormalige bondscoach Dominique Baeyens, die de Red Dragons van 2012 tot 2016 trainde, heeft hem kortstondig vervangen, omdat het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen al in januari plaats zou vinden in Berlijn. Inmiddels is bekend dat de Spanjaard Fernando Munoz de komende vier jaar de Red Dragons als bondscoach bij zal staan.

Internationale wedstrijden

Helaas heeft de herenvolleybalploeg zich ook deze keer niet kunnen kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen, die dit jaar in Tokyo plaats zullen vinden. Maar Het Belgische volleybalteam slaagt er de laatste jaren wél in om zich te kwalificeren voor zowel het WK volleybal als de Europese Kampioenschappen. Sinds 2011 hebben de Red Dragons onafgebroken deel mogen nemen aan het tweejaarlijkse Unibet EK volleybal. In 2011 vielen de prestaties van het team enigszins tegen en moest de herenploeg genoegen nemen met een dertiende plaats in de finale. In 2013 eindigden de Red Dragons echter op de zevende plaats.

Het EK volleybal van 2017

In 2017 werden de beste resultaten behaald en waren de topspelers van de Red Dragons enorm gedreven om in de finale van het EK volleybal te belanden toen ze eenmaal de halve finale hadden bereikt. In de halve finale verloren ze van Rusland, zodat ze in de kleine finale terecht kwamen. Het Belgische herenteam wedijverde uiteindelijk met de Servische herenploeg om een derde plaats. Deze wedstrijd werd helaas met 3-2 verloren. Dat betekende dat de Servische volleybalspelers er vandoor gingen met de bronzen medaille.

Het WK volleybal

Zowel in 2014 als in 2018 mochten de Red Dragons meedoen aan de Wereldkampioenschappen volleybal. In 2014 waren de resultaten misschien wat teleurstellend, omdat de Belgische volleybalploeg niet hoger kwam dan een zeventiende plaats. Maar in 2018 eindigde het herenteam op de zevende plaats in de finale.